Akustický tlak

Jsou různé názory na to, co vlastně SPL znamená. Někdo si myslí, že maximání SPL je hodnota, kterou mikrofon "přežije" bez poškození. To je omyl, maximální SPL je hodnota akustického tlaku, který mikrofon sejme bez zkreslení.

 

Jak velké zkreslení?
 
Hodnota SPL v technických parametrech říká, jakou hlasitost mikrofon ještě zpracuje, než začne být zvuk zkreslený. Ale jaké zkreslení je slyšitelné?
 
Všeobecně řečeno, prahem je úroveň harmonického zkreslení (THD) 0,5%, což je ve většině případů téměř neslyšitelná hodnota. Mikrofony se ale používají také ve vysílacím prostředí, kde rozhlasové a televizní společnosti potřebují dokonale čistý zvuk. Pro snímání rokenrolu to není nezbytné, proto někteří novější výrobci uvádějí SPL při hodnotě zkreslení 1%. Takové měření vykazuje samozřejmě vyšší SPL, ovšem pouze zdánlivě.
 
Dříve byl pro kondenzátorové mikrofony maximální SPL omezujícím faktorem, protože některé modely dosahovaly stěží hodnotu 120 dB. Moderní typy snesou výrazně vyšší akustický tlak bez zkreslení, například Neumann TLM 102 má hodnotu SPL 144 dB, což je hlasitější zvuk, než cokoliv, co budete ve svém domácím studiu kdy nahrávat.
 
Neumann TLM 103 snímá zvuk tamburíny bez zkreslení, zatímco druhý mikrofon má zvuk zkreslený (je v "klipu" - viz spodní polovina grafu)
 
 
Mělo by vás to zajímat?
 
Pokud nebudete nahrávat bicí, nebude pro vás SPL to nejdůležitější. Občasný problém mohou způsobit perkuse nebo tamburína - nezdá se být moc hlasitá, ale zblízka překračuje 120 dB. Pro moderní mikrofony Neumann TLM to není problém, ale mnoho starších a "vintage" mikrofonů zvuk tamburíny bezpečně zkreslí, podobně jako nové levné mikrofony.
 
U dynamických mikrofonů, mimo páskových, se hodnota SPL neuvádí. Neznamená to sice, že jejich SPL je nekonečný, ale většinou nemají s hlasitým zvukem žádné problémy. Ty mohou spíše nastat u starých modelů díky stárnutí komponent.
 
Shrnutí
 
V domácím studiu budete mít spíše problémy s nespokojenými sousedy než s maximálním SPL. Výjimkou jsou nástroje, které vydávají krátkodobé vyšší tóny s vysokou intenzitou (tamburína, triangl). Pokud si povšimnete zkreslení v nahrávce, často bývá způsobené i předzesilovačem nebo AD převodníkem.